İlçemiz Dazkırı il merkezi olan Afyonkarahisar’a 150 km. mesafede olup, 6 bin nüfuslu bir ilçedir. 15 köy ve 1 kasabadan oluşanAnkara – Denizli – İzmir devlet yolu ve D.D. Yolu üzerindedir. Denizli-Çardak havalimanı ilçemize 20 km mesafede bulunmakta olup tüm ulaşım araçları ile ilçemize ulaşım mümkündür. Ege ve Akdeniz bölgelerini birbirine bağlayan kavşak noktasında bulunması sebebiyle Antalya’ya 200km. Denizli’ye 75 km. Isparta’ya 90 km ve Burdur’a 80 km mesafededir.Her iki ulaşım yolu da Dazkırı ilçe merkezimizden geçer. İlçe 29 – 31 enlem daireleri ile 37 – 38 boylamları arasındadır ve rakımı 832 dir. İlçe güneyden Söğüt Dağları, kuzeyden Maymun Dağı ve Bozdağlarla çevrilidir. İlçe arazisi doğudan batıya uzanan genişçe bir vadidir, bu vadi içerisinde küçük yayla ve boz tepeler bulunmaktadır. Verimli kısım Dazkırı ve Evciler ovalarıdır. Acıgöl’de bu bölgededir ve gölün bir kısmı Denizli’nin Çardak ilçesi arazisindedir. İlçe arazisi Trahit, Kalker ve bir kısım granitten ve bunların tabii tesirlerle ufalanmalarından meydana gelen kitlelerden oluşmuştur. Acıgöl’ün tuzu İstanbul ve İzmir’e gönderilerek boya sanayiinde ve zırnık yapımında kullanılmaktadır. Çamurlu kısımları ise Siyatik ve Romatizma hastalığına iyi gelmekte burada çamur banyosu yapan hastalar şifa bulmaktadırlar. Fakat burada modern tesis yoktur.
Başlıca ürünü kuru ziraattır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mercimek gibi kuru ziraat yanında sanayi bitkisi olarak haşhaş, pancar, ayçiçeği gibi bitkilerde çok verimli olduğundan müsaade edildiği miktarda ekilmektedir. Bilhassa afyon ekimi her çiftçi tarafından yapılır. Haşhaş ve afyon sakızından faydalanılır. Pancar ekiminde verimli ise de tahdide tabidir. Bilhassa Bozan, Yüregil, Akkeçili, Dazkırı arazilerinde bol miktarda pancar ekilir. Evciler ve Dazkırı ovaları iyi yağış alınan senelerde buğday ambarı olurlar.
1-1 Konumu: Coğrafi konum itibariyle kuzeyinde Evciler ilçesi,güneyinde Denizli ve Acıgöl, batısında Başmakçı ilçesi ve doğusunda ise Dinar ilçeleri bulunmaktadır. Göller bölgesi iklimine sahip olan ilçemizde her türlü tarım yapılmakta olup, son yıllarda gül ve lavanta gibi aromatik bitki yetiştiriciliği ilerlemiş ve ilçe ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır. Bunun yanında ilçemizin “sanayi yatırım teşvik bölgesinde” bulunmasından dolayı pek çok tekstil yatırımcısı ilçemize fabrika açarak 1600 kişilik istihdam sağlamıştır.
1-2 Doğal Durumu: İlçemizin batısında Maymun Dağları, güneyinde Acıgöl vardır. Önemli bir akarsuyu yoktur. Kuzeydoğudan çıkıp ilçeden geçerek Acıgöl’e dökülen çay vardır. Genellikle yazın suyu çekilmektedir. Acıgöl’ün suyu acıdır. İçinde canlı yaşamaz. Etrafındaki kurulu tesisler vasıtasıyla buradan Sodyum Sülfat üretimi yapılır. Deniz seviyesinden yaklaşık 800 m. rakımı vardır. Dazkırı ovası başlıca ovasıdır. Arazinin % 65’i düz ovalıktır.%35’i de engebeli dalgalıdır. Bölgemizde orman önemli bir yer işgal etmektedir. Bazı yüksek tepeler step özelliğindedir.
1-3 İklimi: İlçemiz Ege bölgesinde yer almasına rağmen daha çok İç Ege ve Akdeniz bölgesi iklimleri arasında geçit iklimine sahiptir. Yıllık yağış miktarı çok fazla değildir. Kışları soğuk, yazları sıcak ve az yağışlıdır
1-4 Nüfusu: 2021 yılı itibariyle ilçemizin toplam nüfusu (ilçe merkezi ve 15 köy 1 kasaba dahil) 11,397′ dİr. Nüfusun % 60′ ı tarımla uğraşmaktadır.
1-5 Yerleşim ve İdari Durum: Dazkırı’nın alanı 33.800 hektardır. İlçe merkeziyle birlikte 15 köy ve 1 kasabadan oluşmaktadır.
Dazkırı Meslek Yüksekokulu, 17.09.1998 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Genel Kurul toplantısında açılmasına karar verilmiş olup,2001 – 2002 Eğitim – Öğretim yılında ilk kez Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde Ek Kontenjanla faaliyete geçmiştir.Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlükleri arasında yapılan protokol sonucunda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 05.05.2008 tarihli yazısıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlanmıştır.
Yüksekokulumuza İnşaat Bölümü Beton Teknolojisi programı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 08.08.2011 tarih ve 033395 sayılı yazısıyla açılmasına onay verilmiştir. İnşaat Bölümü Beton Teknolojisi programı Yapı Denetimi programına dönüştürülmüş ve 2015 – 2016 öğretim yılında bu programa öğrenci alınmıştır.
Yüksekokulumuza Maliye programı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 07.07.2017 tarih ve 24663 sayılı yazısıyla açılması uygun görülmüştür.
Yüksekokulumuzda Elektrik programı (Normal Öğretim),İnşaat Teknolojisi (Normal Öğretim) programları mevcuttur
Yüksekokulumuz 4323 m² lik kapalı alana sahiptir. Bodrum + Zemin + 3 Kat’tan oluşmaktadır.
Bina Derslik ve Yapılaşma Durumu
2020 – 2021 Eğitim – Öğretim yılında, 1 (Bir) Bilgisayar, 1 (Bir) Elektrik Laboratuvarı, 1 (Bir) Resim Atölyesi, 1 (Bir) Yapı Laboratuvarı, 1 (Bir) Kütüphane, 1 (Bir) Konferans Salonu, 1 (Bir) Yemekhane, 1 (Bir) Öğrenci Kantini, Öğrenci için dinlenme ve sosyal alan 3 (Üç), 12 (On iki) Akademik Personel odaları,7 (Yedi) İdari Personel odaları, 9 (dokuz) derslik (Her bir derslik 60 öğrenci kapasitelidir), 2 (iki) Jeneratör ve Su deposunun bulunduğu üç katlı binada hizmet verilmektedir.
Elektrik Laboratuarında aşağıdaki uygulamalar yapılabilmektedir.
1-Devre Analizi Deneyleri
2-Elektrik Tesisat Tekniği Deney ve Uygulamaları
3-Otomatik Kumanda Deney ve Uygulamaları
4-Elektrik Makineleri,Sayısal Elektronik ve Uygulamaları yapılabilmektedir.
Altyapı Tesisleri / Hizmetleri
Yüksekokulumuzun altyapı hizmetleri okulumuz personeli, ilçe Belediye personeli, Özel Güvenlik ve Temizlik şirketi tarafından verilmektedir.
1545 m² açık alanlara sahip tesislerimiz bulunmaktadır